
„ACHIZIŢIONARE ECHIPAMENTE SPECIFICE PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CAPACITĂŢII ŞI CALITĂŢII SISTEMULUI DE INTERVENŢIE ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ ŞI PENTRU ACORDAREA ASISTENŢEI MEDICALE DE URGENŢĂ ŞI A PRIMULUI AJUTOR CALIFICAT ÎN REGIUNEA 7 CENTRU”
Proiectul „Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea 7 Centru”, este primul proiect realizat de acest tip în România, fiind primul proiect implementat la nivelul unei regiuni de dezvoltare și cu o echipă regională.
Urmare implementării cu succes a proiectului, A.D.I. Centrul Transilvaniei a fost premiată în anul 2010 cu premiul de excelență „Prima generație Regio”.
De asemenea, în 07.12.2012, proiectul a fost nominalizat pe site-ul oficial al Comisiei Europene ca fiind „Project of the week” (proiectul săptămânii), articolul putând fi accesat la acest link: http://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/news/2012/12/project-of-the-week-high-performance-emergency-services-in-the-centre-region-of-romania
În cadrul acestui proiect, au fost achiziționate 39 de autospeciale și echipamente specifice pentru dotarea centrului mobil de comandă și control, u scopul de a îmbunătăți timpul de răspuns al echipajelor în situații de urgenţă și de a crește calitatea comunicațiilor în cazul intervențiilor complexe pecum și pentru asigurarea unor intervenții mai deosebite, cum sunt cele în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice sau nucleare.

Implementarea la nivel naţional a „Strategiei Sistemului Integrat de Asistenţă Medicală şi Tehnică de Urgenţă Prespitalicească şi Intervenţie la Incidentele Majore, după modelul SMURD” corelată cu dezvoltarea şi reforma radicală a serviciilor de ambulanţă poate crea premizele creşterii relativ rapide a capacităţii de intervenţie. Pentru implementarea modelului SMURD la nivel național, început la Tîrgu Mureș în anul 1990, este utilizată infrastructura deja existentă a Corpului Pompierilor Militari şi sunt implicate autorităţile publice locale la toate nivelele, realizându-se astfel nivelul minim de siguranţă a fiecărui cetăţean indiferent de zona unde se află.
În vederea atingerii obiectivelor strategiei menționate, în perioada 2007-2008 s-a identificat faptul că era necesară dotarea bazelor operaționale ale inspectoratelor pentru situații de urgență, atât din perspectiva extinderii acestora precum și din cea a faptului că echipamentele specifice din dotarea celor existente aveau un grad ridicat de uzură, majoritatea acestora având norma de utilizare depăşită. La momentul scrierii cererii de finanțare a proiectului, gradul de uzură mediu la nivelul Regiunii Centru era, cu aproximaţie, 67%, iar norma de utilizare în majoritatea cazurilor, se încadra între 15 şi 35 ani.
Totodată, în pregătirea proiectului s-a ținut cont și de următoarele:
– numărul echipamentelor specifice intervenţiilor în situaţii de urgenţă raportat la populația Regiunii Centru, în octombrie 2007 fiind insuficient;
– inspectoratele pentru situații de urgență nu aveau autospeciale specializate pentru intervenții în situații de accidente chimice, deși în Regiunea Centru sunt mai mulți factori cu risc chimic (combinate, fabrici, etc), precum nici pentru cele biologice, radiologice sau nucleare;
– în cazul accidentelor sau altor situații de urgență în care erau implicate obiecte mari, intervențiile de descarcerare erau extrem de greoaie, deoarece nu existau echipamente specializate pentru acestea;
– lipsa respectiv starea precară a infrastructurii de transport în unele zone ale regiunii, ca de exemplu, drumuri de pământ impracticabile în condiţii de ploi abundente, poduri care nu pot susţine gabaritul autospecialelor;
– zona montană este întinsă pe 47% din suprafaţa Regiunii Centru, riscul de izbucnire a incendiilor la fondul forestier fiind ridicat;
– reţeaua hidrografică bogată în mai multe zone din Regiunea Centru crește considerabil riscul de inundaţii în regiune.
De asemenea, în dotarea ISU Mureș, exista un centru mobil de comandă şi control, dar care nu avea în dotare decât o parte din echipamentele specifice necesare unei funcționări optime. O astfel de unitate are rol de coordonare a intervenţiilor în cazul dezastrelor majore, deplasându-se în interiorul regiunii acolo unde este necesar.
Elaborarea și finanțarea unui proiect care să contribuie la satisfacerea nevoilor identificate în domeniul situațiilor de urgență din Regiunea Centru prin achiziționarea unor echipamente specifice care complementarizează și înnoiește tehnica existentă în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență, pentru a asigura intervenții prompte în cât mai multe tipuri de situații de urgență.
În urma parcurgerii etapelor de evaluare, proiectul a fost admis, la data de 12.12.2008 fiind încheiat contractul de finanțare nerambursabilă nr. 21 – cod SMIS 2339.
PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL 2007-2013
Axa prioritară 3 – Îmbunătățirea infrastructurii sociale
Domeniul major de intervenție 3.3 – Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență.
Programul Operațional Regional era implementat la nivel național de către „Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului” în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către „Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru”, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.
Beneficiarul proiectului este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei” a cărei membri fondatori sunt județele Regiunii Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu reprezentate de Consiliile Județene.
Beneficiarii direcți ai proiectului și utilizatorii finali ai echipamentelor achiziționate sunt Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Braşov. Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, baza regională din Regiunea 7 Centru, care e localizată în municipiul Tîrgu-Mureş şi implicit angajaţii şi voluntarii din cadrul sistemului de asistenţă medicală şi tehnică de urgenţă prespitalicească şi intervenţie la incidente majore.
Grupul țintă al proiectului este populația arondată rețelei de baze operaționale pentru situații de urgență de pe raza Regiunii 7 Centru
Contractul de finanțare a fost semnat la valoarea de 42.658.644,00 lei, din care:
> Cheltuieli eligibile: 35.831.600,00 lei, din care:
• 35.114.968,00 lei (98%), valoarea grantului (FEDER și Bugetul de stat),
• 716.632,00 lei (2%) – Contribuția Asociației;
> Cheltuieli neeligibile: 16.000,00 lei (finanțate de Asociație);
> TVA în valoare de 6.811.044,00 lei.
Valoarea proiectului după implementare (după realizarea tuturor achizițiilor) este de 35.483.614 lei, din care finanțare nerambursabilă 29.793.329,39 lei, la care se adaugă TVA aferentă cheltuielilor eligibile, aceasta din urmă fiind rambursată beneficiarului din Bugetul de stat.
Obiectivul general al proiectului
Obiectivul general al proiectului este creşterea calităţii serviciilor pentru siguranţă publică şi de asistenţă medicală în situaţii de urgenţă şi dezastre majore, urmărindu-se astfel sprijinirea unei dezvoltări economice şi sociale durabile şi echilibrate teritorial, la nivelul Regiunii 7 Centru, prin creşterea gradului de siguranţă a populaţiei, indiferent de localizarea aşezămintelor umane.
Obiectivele specifice
Pornind de la obiectivul general al proiectului, creşterea calităţii serviciilor pentru siguranţa publică şi de asistenţă medicală în situaţii de urgenţă şi dezastre majore, obiectivele specifice ale proiectului pot fi definite astfel:
• Îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă la nivelul Regiunii Centru prin reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, indiferent de locul acesteia.
• Întărirea colaborărilor dintre judeţele Regiunii Centru şi a regiunii cu judeţele limitrofe în perspectiva îmbunătăţirii siguranţei populaţiei din aceste judeţe, în cel mai scurt timp posibil.
Durata de implementare a proiectului a fost de 17 luni , proiectul fiind implementat în perioada 12 decembrie 2008 – 12 mai 2010.
Principalele activități ale proiectului:
> Achiziționarea, livrarea, recepția și punerea în funcțiune a echipamentelor necesare pentru dotarea centrului mobil de comandă și control și a 39 de autospeciale specifice intervențiilor în situații de urgență:
• 6 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă;
• 6 autospeciale pentru descarcerări grele;
• 24 de autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă;
• 3 autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic).
> Selectarea și instruirea personalului ce va deservi autospecialele;
> Realizarea acțiunilor de informare și publicitate;
> Achiziția serviciilor de audit și realizarea acestuia.
În urma primei proceduri de licitație publică, organizată pe cinci loturi, inițiată la data de 21 februarie 2009, au fost atribuite, la data de 6 mai 2009, societății comerciale ROMPRIM S.A., contractele de furnizare a autospecialelor pentru lucrul cu apă și spumă de capacitate mărită (în valoarea de 4.570.465 lei, fără TVA), a autospecialelor pentru descarcerări grele (în valoarea de 4.979.645 lei, fără TVA) și a autospecialelor complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă (în valoarea de 13.927.565,52 lei, fără TVA). În cadrul aceleași licitații a fost atribuit contractul de furnizare a echipamentelor pentru dotarea centrului mobil de comandă și control, societății comerciale Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii S.R.L. (în valoare de 988.555 lei, fără TVA).
Pentru lotul privind autospecialele de cercetare NBCR, procedura de achiziție publică a fost anulată, deoarece au fost primite doar oferte inacceptabile. Prin urmare, această achiziție a fost reluată de două ori, fiind în cele din urmă atribuită la data de 13 noiembrie 2009, societății comerciale Rom Tech S.R.L. (în valoare de 5.449.701 lei, fără TVA).
La începutul fiecărui contract a fost o perioadă de câteva luni, în care au fost realizate activități precum: întocmirea și aprobarea graficelor de execuție a contractelor, elaborarea și aprobarea machetelor de compartimentare a autospecialelor, întocmirea planurilor de pre-recepție și ulterior de recepție precum și de instruire a personalului.
De asemenea, au fost organizare pre-recepții ale autospecialelor în cadrul cărora au fost parcurse programe de verificare calitativă pentru fiecare prototip în parte.
Ulterior au fost verificate, calitativ și cantitativ, toate autospecialele din fiecare lot în parte, fiind testată și funcționalitatea atât a autovehiculelor și a fiecărui echipament în parte din dotarea acestora, cât și a autospecialei ca un întreg. În cadrul acestor activități au fost rezolvate și problemele depistate în funcționarea echipamentelor.
O ultimă etapă în executarea contractelor a fost livrarea autospecialelor, precum și instruirea personalului care le deservește. Astfel, echipamentele au fost livrate după cum urmează:
‐ 24 de autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă au fost livrate în luna iulie 2009, câte 4 pentru fiecare judeţ din Regiunea Centru;
‐ 6 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mărită au fost livrate în luna noiembrie 2009, câte una în fiecare județ din Regiunea Centru;
‐ 6 autospeciale pentru descarcerări grele au fost livrate în luna noiembrie 2009, câte una în fiecare județ din Regiunea Centru;
‐ echipamentele pentru centrul mobil de comandă şi control au fost livrate în luna noiembrie 2009, în județul Mureș;
‐ 3 autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic) au fost livrate în luna aprilie 2010, în județele Mureș, Brașov și Sibiu.
Activitatea de instruire a personalului încadrat să deservească aceste autospeciale a fost realizată cu ocazia livrării autospecialelor, în cadrul activității fiind instruite la nivelul regiunii 647 de persoane.
Pentru a prezenta publicului larg proiectul și rezultatele acestuia, au fost realizate și activități de promovare și publicitate:
‐ publicarea de comunicate de presă atât la începutul cât și la sfârșitul proiectului;
‐ achiziționarea de autocolante Regio care au fost aplicate pe autospeciale pentru a putea identifica mai ușor bunurile achiziționate prin acest program;
‐ organizarea de conferințe de presă;
‐ organizarea unei recepții festive la nivel de regiune (ce a avut loc în data de 8 mai 2010, la Tîrgu Mureș) și recepții festive la nivelul fiecărui județ în perioada 9-12 mai 2010.
AUTOSPECIALĂ PENTRU LUCRU CU APĂ ȘI SPUMĂ DE CAPACITATE MĂRITĂ
Autospecialele pentru lucrul cu apă și spumă de capacitate mărită sunt destinate intervențiilor în situații de urgență apărute la manifestarea unor riscuri precum: incendii, incendii de pădure, inundaţii, secetă, explozii, cutremure, avarii, accidente rutiere/ feroviare, accidente industriale sau eşecul serviciilor de utilităţi publice.
BENEFICII aduse intervențiilor în situații de urgență de acest tip de autospeciale:
– Asigurarea lucrului cu apă şi spumă în regim permanent;
– Sporirea eficienţei intervenţiilor pentru localizarea şi stingerea incendiilor ca urmare a vitezei de deplasare mai mari;
– Răcirea zonei şi protejarea altor bunuri;
– Realizarea de perdele de protecţie;
– Reducerea concentraţiilor de substanţe volatile şi diluării unor substanţe periculoase miscibile cu apă;
– Înlăturarea eficientă a urmărilor inundaţiilor prin evacuarea apei din locuinţe, subsoluri, anexe gospodăreşti;
– Intervenţia rapidă pentru salvarea victimelor, limitarea şi înlăturarea efectelor accidentelor industriale cu sau fără degajări de substanţe toxice.
– Transportul de apă menajeră în comunităţile afectate, inclusiv apă potabilă în situaţii de forţă majoră;
– Decontaminarea tehnicii construcţiilor şi instalaţiilor.
CARACTERISTICI TEHNICE
Masa totală operațională, complet echipată (cu echipaj și toate plinurile făcute): 22000 kg Dimensiuni de gabarit maxime: – Lungime: 9040 mm – Lățime: 2500 mm – Înălțime: 3500 mm Motor: ‐ Putere: 324 kW – 434 CP ‐ Carburant: motorină ‐ Cilindree: 10518 cm3 Viteza maximă: 115 km/h Formula de tracțiune: 6×6, integrală Număr osii: 3 Direcție: servoasistată hidraulic Cabină rabatabilă cu patru uși: 1+5 locuri Repartizarea locurilor: ‐ În față: 1 loc pentru conducătorul auto, reglabil în înălțime și 1 loc pentru șeful de mașină ‐ În spate: 1 banchetă cu 4 locuri, cu fața la drum Instalație frânare: servoasistată, ABS |
Capacitatea rezervoarelor (litri): – capacitatea rezervorului de apă: 5000 – capacitatea rezervorului de spumă: 500 Pentru asigurarea facilităților tipice autospecialelor de stins incendii suprastructura este amenajată astfel: – compartimentul față cu acces prin intermediul perdelelor de jaluzele stânga – dreapta în care sunt amplasate accesoriile specifice din dotarea autospecialei; – compartimentul spate cu acces prin perdele de jaluzele atât din lateral cât și din spate în care este amplasată instalația de lucru cu apă și spumă; – între cele două compartimente este amplasat rezervorul de apă și cel de spumă. Pentru acces pe acoperiș este prevăzută scară pe peretele spate al caroseriei, iar pentru siguranța circulației pe acoperiș sunt amplasate balustrade. Pe rafturile din caroserie și pe acoperișul acesteia sunt prevăzuți suporți de fixare a echipamentelor din dotarea autospecialelor, în timpul deplasării. |
PRINCIPALELE ECHIPAMENTE ȘI APARATURĂ
Instalația de lucru cu apă și spumă: |
Echipament de prim ajutor calificat Valiza I de urgență/prim ajutor care conține: – Balon ventilaţie artificială pentru adulţi/copii, cu rezervor pentru oxigen şi supapă de suprapresiune și cu măşti de ventilare de mărimi diferite – Pipe Guedell – Butelie de oxigen (5 l) portabilă, cu reductor în vederea administrării oxigenului prin mască – Aspirator de secreţii electric cu 20 sonde de aspiraţie de diferite mărimi/aspirator – Măști de administrare oxigen pentru copii – Măşti de administrare oxigen pentru adulţi – Pansamente/feşi – Pansamente speciale pentru arşi de diferite mărimi, îmbibate cu gel în vederea răcirii (Aquagel) Valiza II cu materiale de imobilizare care conține: – Gulere cervicale reglabile – Gulere cervicale nereglabile (pediatric, adult fără gât, adult gât scurt, etc.) – Atele vacuum pentru membre superioare, membre inferioare, gambă şi femur – Pompă de vid manuală Defibrilator semiautomat și accesorii Targă lopată pliantă cu sistem de fixare al extremității cefalice Imobilizator pentru descarcerare tip KED Pătură îmbibată cu aquagel în containerul original de conservare, pentru adulți Pături pentru adulți Echipamente de comunicații: radiotelefoane TETRA mobile și terminale TETRA portabile pentru fiecare membru al echipajului Instalația de semnalizare acustico – optică: Girofare de culoare roșie, cu sistem de protecție împotriva loviturilor Sistem de semnalizare optică tip „flash” Instalație de avertizare acustică Echipament de protecție a personalului: Aparat de respirat cu aer comprimat Butelii cu aer comprimat, cu suporți montați în cabină Casca p.s.i. cu vizor, cizme, centură de siguranță, costum de protecție pompieri, costum de protecție anti-calorică |
AUTOSPECIALĂ PENTRU DESCARCERĂRI GRELE
Autospecialele pentru descarcerări grele sunt destinate intervențiilor în situații de urgență apărute la manifestarea unor riscuri precum: furtuni, tornade, accidente rutiere/ feroviare/ aeriene, accidente industriale, prăbuşiri de construcţii/ instalaţii/ amenajări, explozii, cutremure, alunecări de teren sau avarii.
BENEFICII aduse intervențiilor în situații de urgență de acest tip de autospeciale:
– Salvarea persoanelor afectate de accidente majore pe căile rutiere şi feroviare în care sunt implicate autovehicule de mare tonaj sau componente ale garniturilor de transport feroviar;
– Eliberarea căilor de acces determinate de accidentele rutiere şi feroviare;
– Intervenţia în timp oportun cu echipamente de mare putere pentru descarcerare sau crearea condiţiilor de acces pentru salvatori, în cazul prăbuşirii de construcţii, instalaţii sau amenajări;
– Înlăturarea obiectelor grele căzute în urma furtunilor, tornadelor, cutremurelor, accidentelor, avariilor, exploziilor şi eliberarea căilor de acces, descarcerarea persoanelor blocate;
– Înlăturarea elementelor de construcţii şi instalaţii prăbuşite, descarcerarea persoanelor blocate.
CARACTERISTICI TEHNICE
Masa totală operațională, complet echipată (cu echipaj și toate plinurile făcute): 14000 kg |
Formula de tracțiune: 4×4, integrală |
PRINCIPALELE ECHIPAMENTE ȘI APARATURĂ
Echipamente pentru descarcerare |
Echipamente de comunicații: radiotelefoane TETRA mobile și terminale TETRA portabile pentru fiecare membru al echipajului Echipament de prim ajutor calificat Valiza I de urgență/prim ajutor care conține: – balon ventilaţie artificială pentru adulţi/copii, cu rezervor pentru oxigen şi supapă de suprapresiune și cu măşti de ventilare de mărimi diferite – Pipe Guedell – Butelie de oxigen (5 l) portabilă, cu reductor în vederea administrării oxigenului prin mască – Aspirator de secreţii electric cu 20 sonde de aspiraţie de diferite mărimi/aspirator – Măști de administrare oxigen pentru copii – Măşti de administrare oxigen pentru adulţi – Pansamente/feşi – Pansamente speciale pentru arşi de diferite mărimi, îmbibate cu gel în vederea răcirii (Aquagel) Valiza II cu materiale de imobilizare care conține: – Gulere cervicale reglabile – Gulere cervicale nereglabile (pediatric, adult fără gât, adult gât scurt, etc.) – Atele vacuum pentru membre superioare, membre inferioare, gambă şi femur – Pompă de vid manuală Defibrilator semiautomat și accesorii Targă lopată pliantă cu sistem de fixare al extremității cefalice Imobilizator pentru descarcerare tip KED Pătură îmbibată cu aquagel în containerul original de conservare, pentru adulți Pături pentru adulți Echipament de protecție a personalului: Aparat de respirat cu aer comprimat Butelii cu aer comprimat Casca p.s.i. cu vizor, cizme, centură de siguranță, costum de protecție pompieri, costum de protecție anti-calorică |
AUTOSPECIALĂ COMPLEXĂ DE INTERVENŢIE, DESCARCERARE ŞI ACORDAREA ASISTENŢEI MEDICALEDE URGENŢĂ
Autospecialele complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicalede urgenţă sunt destinate intervențiilor în situații de urgență apărute la manifestarea unor riscuri precum: accidente rutiere/ feroviare, accidente industriale, prăbuşiri de construcţii/ instalaţii/ amenajări, incendii, incendii de pădure, inundaţii, explozii, tornade, avalanşe, cutremure, alunecări de teren sau evenimente publice de amploare.
Autospeciala este destinată intervenţiei la stingerea incendiilor în mediu urban, punându-se accentul pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenţie şi utilizarea apei cu randament de stingere ridicat în spaţii închise, la misiuni de descarcerare şi pentru acordarea primului ajutor calificat. Autospeciala poate lucra independent (folosind apa din rezervorul propriu sau din alte surse) sau în cooperare cu alte autospeciale similare sau diferite, dar concepute pentru lucru cu apă şi spumă.
BENEFICII aduse intervențiilor în situații de urgență de acest tip de autospecială:
– Înlăturarea obiectelor căzute în urma cutremurelor şi eliberarea căilor de acces, descarcerarea persoanelor blocate şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă; înlăturarea obiectelor căzute în urma accidentelor, avariilor, exploziilor şi eliberarea căilor de acces, descarcerarea persoanelor blocate şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă;
– Intervenţia pentru descarcerarea persoanelor blocate în urma accidentelor rutiere şi feroviare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă până la sosirea echipajelor SMURD (Serviciul Mobil de Urgențe, Reanimare și Descarcerare) sau SAJ (Serviciul de Ambulanță Județean);
– Reducerea timpului de răspuns pentru acordarea de ajutoare medicale de urgenţă persoanelor traumatizate în urma accidentelor cu sau fără încarcerare.
CARACTERISTICI TEHNICE
Masa totală operațională, complet echipată (cu echipaj și toate plinurile făcute): 11990 kg |
Formula de tracțiune: 4×2 Număr osii: 2 Cabină cu patru uși: 1+5 locuri Repartizarea locurilor: – în față: 1 loc pentru conducătorul auto, reglabil în înălțime și 1 loc pentru comandantul de echipaj – în spate: 1 banchetă de 4 locuri pentru servanți, cu fața la drum Instalație frânare: servoasistată, ABS Direcție: servoasistată hidraulic |
PRINCIPALELE ECHIPAMENTE ȘI APARATURĂ
Instalație de lucru cu apă și spumă compusă din: – Rezervor apă având capacitate de 2000 l – Rezervor spumant având capacitate de 120 l – Agregat pompare cu sistem automat de amorsare încorporat; cu două trepte de presiune, cu dispozitiv automat de amorsare – Conducte de aspirație, legătură și refulare – Accesorii: furtunuri de înaltă presiune, dispozitive de refulare de înaltă presiune, amestecător de linie cu racord, diferite racorduri necesare alimentării cu apă a autospecialei de la diferite surse Instalație de iluminare portabilă: proiector portabil 24 V, trepied proiector, bobină cu cablu de 50 m lungime. Echipamente de semnalizare acustico – optică și de comunicații radio: – Rampă de semnalizare acustico-optică, – Girofare de culoare roșie, – Lămpi de iluminare a părților laterale ale suprastructurii pentru a asigura vizibilitatea în zona de lucru a fiecărui compartiment, – Sistem de semnalizare optică tip „flash”, – Radiotelefon mobil TETRA cu antenă montată pe pavilionul autospecialei. Accesorii P.S.I. Aparat de respirat și butelie cu aer comprimat Cange cu coada Coardă de salvare Sorb cu sită, coș sorb Furtunuri de refulare cu diferite tipuri de racorduri Hidrant portativ cu robinete. Lampă electrică portabilă pentru iluminat, cu trepied Prelată anti incendiu Proiector P.S.I. Scară culisabilă din aluminiu, Scară de fereastră din aluminiu Stingător cu pulbere Topor târnăcop, Toporaș Tub absorbție tip A cu racorduri Țeavă generatoare de spumă grea 5000 l/min. Țevi universale de refulare apă tip B Țeavă universală de refulare apă tip TURAP sau similar. Pompă electrică (24V/220V) pentru alimentarea rezervorului de spumant Pătură îmbibată cu aquagel în containerul original de conservare (cu termen de valabilitate de minim 3 ani), pentru adulți Pături pentru adulți |
Echipament de protecție a personalului: Casca p.s.i. cu vizor, cizme centură de siguranță, costum de protecție pompieri, costum de protecție anti-calorică, etc. |
AUTOSPECIALE DE CERCETARE NBCR (NUCLEAR, BIOLOGIC, CHIMIC, RADIOLOGIC)
Autospecialele de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic) sunt destinate intervențiilor în situații de urgență apărute la manifestarea unor riscuri precum: accidente nucleare, accidente biologice, accidente chimice, urgenţe radiologice, incendii, explozii, cutremure sau avarii.
BENEFICII aduse intervențiilor în situații de urgență de acest tip de autospeciale:
– Determinarea radiaţiilor din atmosferă generate de accidente, avarii, explozii şi incendii la operatori economici ce gestionează substanţe chimice periculoase, biologice, radiologice;
– Determinarea radiaţiilor din atmosferă generate de accidentele în care sunt implicate cisterne auto şi feroviare ce transportă substanţe chimice periculoase, biologice, radiologice;
– Determinarea radiaţiilor din atmosferă generate de accidentele nucleare;
– Identificarea naturii substanţelor şi gradului de contaminare a personalului tehnicii si zonei;
– Determinarea pericolului pentru forţa vie şi indicarea protocoalelor şi procedurilor de operare pentru diminuarea şi înlăturarea riscurilor;
– Aplicarea măsurilor de urgenţă pentru protecţia forţei vii;
– Aplicarea măsurilor de izolare şi carantină, acordarea asistenţei medicale specializate.
CARACTERISTICI TEHNICE
Masa totală operațională: 7490 kg Dimensiuni de gabarit maxime: – Lungime: 7210 mm – Înălțime: 3350 mm – Lățime: 2340 mm Motor: ‐ Putere: 130 CP ‐ Carburant: motorină Formula de tracțiune: 4×4 Diferențial blocabil axă spate Instalație frânare: servoasistată, ABS Direcție: servoasistată Autospeciala este compusă din: – cabină pentru transportul în siguranță a echipajului (3+1) – compartiment pentru lucru (laborator) – compartiment și remorcă pentru transport echipamente și materiale specifice Cabină: 1+3 locuri – Izolație cabină – Stație mobilă de comunicații I – Instalație de comandă și comunicații între membrii echipajului – Aparate portabile de comunicații – Sistem ventilație și aer condiționat Compartiment laborator (mijloc) – Acces prin ușa laterala culisantă – Iluminare interioară |
– Instalație de filtroventilație cu panou de comandă și control și telecomandă. Remorca: |
PRINCIPALELE ECHIPAMENTE ȘI APARATURĂ
Echipament nuclear: |
Echipament prelevare probe |
CENTRUL MOBIL DE COMANDĂ ŞI CONTROL
În cadrul acestui proiect au fost achiziționate echipamentele specifice necesare dotării centrului mobil de comandă și control, achiziţionat în urma unei sponsorizări din partea firmei Vodafone.
Centrul mobil de comandă și control este destinat intervențiilor în situații de urgență apărute la manifestarea unor riscuri precum: accidente rutiere, feroviare, aeriene; Accidente nucleare, biologice, chimice, radiologice; cutremure; inundaţii.
BENEFICII aduse intervențiilor în situații de urgență de acest tip de autospecială:
– Asigură conducerea şi comunicaţiile din teren, de la locul incidentului, atât cu eşaloanele superioare cât şi cu structurile participante în sistem de telefonie, satelit şi Internet;
– Asigură spaţiul de lucru şi odihnă pentru operatori şi conducătorii acţiunii;
– Asigură independenţa energetică şi utilităţi pentru minimum 24 de ore.
CARACTERISTICI TEHNICE
Masa totală operațională, complet echipată (cu echipaj și toate plinurile făcute): minim 15000 kg |
Stație de comunicații TETRA Centrul mobil de comandă și control constă dintr-o suprastructură cu două încăperi: compartiment de comandă și compartiment operatori, construit pe un șasiu de camion cu tracțiune 4×4, echipate conform specificațiilor. Compartimentul operatori este un spațiu destinat celor 3 operatori. Fiecare dintre ei au posibilitatea să gestioneze în paralel 2 sisteme: |
SISTEME DE COMUNICAȚII ȘI ECHIPAMENTE
– Sistem dispecerizare apeluri de urgență
o Unități Centrale Computer Operator – Laptop rigidizat
o Server NTP – Sistem supraveghere și înregistrare video
o Cameră IP video orientabilă |
– Repetor TETRA
o 4 posturi operatori – Sistem de comunicație prin satelit VSAT
o Antena VSAT |
✓ Dotarea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din Regiunea Centru cu 39 autospeciale, astfel:
o ISU Alba: 1 autospecială pentru lucrul cu apă și spumă, 1 autospecială pentru descarcerări grele și 4 autospeciale complexe de intervenție descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență,
o ISU Brașov: 1 autospecială pentru lucrul cu apă și spumă, 1 autospecială pentru descarcerări grele, 4 autospeciale complexe de intervenție descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență și 1 autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic),
o ISU Covasna: 1 autospecială pentru lucrul cu apă și spumă, 1 autospecială pentru descarcerări grele și 4 autospeciale complexe de intervenție descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență,
o ISU Harghita: 1 autospecială pentru lucrul cu apă și spumă, 1 autospecială pentru descarcerări grele și 4 autospeciale complexe de intervenție descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență,
o ISU Mureș: 1 autospecială pentru lucrul cu apă și spumă, 1 autospecială pentru descarcerări grele, 4 autospeciale complexe de intervenție descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență și 1 autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic),
o ISU Sibiu: 1 autospecială pentru lucrul cu apă și spumă, 1 autospecială pentru descarcerări grele, 4 autospeciale complexe de intervenție descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență și 1 autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic),
✓ Dotarea centrului mobil de comandă și control din dotarea ISU Mureș cu echipamente specifice de comunicații și transmisie date;
✓ Instruirea a 647 de persoane care vor utiliza aceste echipamente specifice;
✓ Reducerea timpului de răspuns al unităților mobile de intervenție la locul accidentelor / dezastrului la locul intervenției de la 48 la 27 de minute, în zonele rurale şi de la 25 la 13 minute, în zonele urbane.
Manager de proiect: Bățaga Valer – Consiliul Județean Mureș
Secretar: Buruș Adriana – Consiliul Județean Mureș
Consilier achiziții publice: Bartha Iosif – Consiliul Județean Mureș
Ofițer financiar: Tavaszi Emese-Ibolya – A.D.I. Centrul Transilvaniei
Jurist: Farkas Adriana / Lokodi Emőke – Consiliul Județean Mureș
Asistenți manageri:
Pohonţu Alina-Marilena – Consiliul Județean Alba
Prahoveanu Daniela – Consiliul Județean Brașov
Vass Ștefan – Consiliul Județean Covasna
Zonda Erika / Szép Róbert – Consiliul Județean Harghita
Gorea Ágnes – Consiliul Județean Mureș
Vulcu Dan Andrei / Stoica Anca – Consiliul Județean Sibiu
Responsabili tehnici:
Dogar Silviu-Adrian – I.S.U. Alba
Țăran Tedorian – Daniel – I.S.U. Brașov
Aldea Florin Manuel – I.S.U. Covasna
Bărcăceanu Ioan-Marian – I.S.U. Harghita
Damian Mihai Cezar – I.S.U. Mureș
Bratu Florin / Giurgiu Virgil – I.S.U. Sibiu
Proiectul „Achiziționare echipamente specifice pentru îmbunătățirea capacității și calității sistemului de intervenție în situații de urgență și pentru acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat, în Regiunea 7 Centru” este unul important pentru județele Regiunii Centru, fiind un exercițiu de colaborare reușit între consiliile județene Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, precum și între consiliile județene și inspectoratele pentru situații de urgență a celor șase județe menționate.
Investim in viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
www.inforegio.ro
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.